Table

Table este un joc ce se joacă în două persoane, foarte răspândit în România. Pentru a juca table avem nevoie de o tablă de joc, 15 puluri albe, 15 puluri negre şi 2 zaruri.

dame

Cum se joacă Table
Tabla de joc este formată din 24 de poziţii (12 albe şi 12 negre) numerotate de la 1 la 24. Primele 6 poziţii (1-6) reprezintă CASA pululilor albe, iar ultimele 6 ale celor negre.
După aranjarea pieselor, pentru a stabili cine va începe jocul, jucătorii vor da pe rând cu zarurile iar cel care aruncă cea mai mare combinaţie de zaruri începe. Dacă unul din jucători obţine o dublă va muta indiferent de valoarea zarurilor obţinute de celălalt jucător. (poată denumirea populară de „marele şi dubla mută”).

Jucătorii aruncă pe rând cu cele 2 zaruri deodată după care înaintează spre casă cu un număr de paşi egal cu valoarea zarurilor aruncate. Mutarea se poate realiza cu un singur pul sau cu două puluri distincte. Când toate pulurile unui jucător ajung în casa proprie începe scoaterea acestora. Jocul se termină când un jucător a scos toate pulurile.

Reguli:
– la fiecare zar dublu valoarea aruncării se dublează
– pe o poziţie se pot opri numai puluri de aceaşi culoare
– o poartă se obţine prin cel puţin două puluri de aceaşi culoare aflate pe o poziţie
– pulurile nu se pot opri pe cu poartă formată din puluri adverse
– când un pul ajunge pe o poziţie ocupată de un singur pul adversar îl elimină pe acesta
– până când toate pulurile eliminate nu sunt reintroduse în joc jucătorul nu poate continua jocul
– un pul eliminat se reintroduce în joc în casa adversarului dacă se aruncă un zar cu valoarea corespunzătoate unei poziţii libere (în care adversarul nu are o poartă)
– regula este obligatorie pentru fiecare pul eliminat
– după ce un jucător ajunge cu toate pulurile în casă poate scoate maxim 2 puluri la o aruncare simplă sau 4 puluri la un zar dublu sau poate opta pentru mutarea pulurilor în casă
– pulurile de pe orice poziţie se pot scoate şi cu zaruri ce au valori mai mari dacă nu mai există puluri pe oricare din poziţiile cu valori mai mari faţă de poziţia de pe care urmează să se scoată puluri
– o partidă constă din 3 puncte. Un joc căştigat valorează 1 punct. Dacă un jucător a scos toate pulurile iar adversarul nu are nici un punct scos acel joc valorează 2 puncte şi poartă denumirea de „marţ”


2 Comentarii pentru Table

  1. Bianca
    2 februarie 2014

    Mulțumesc, mereu m-am întrebat cum se joacă table…

  2. Diana
    5 ianuarie 2018

    Dacă se dă dublă la reintrarea în casă, cum i procedează?

Lasă un comentariu