Dame

Dame este un joc ce se joacă în doi folosind tabla de şah si pulurile utilizate pentru table.

dame

Cum se joacă Dame
Fiecare jucător îşi alege 12 puluri de aceaşi culoare pe care le aşează în poziţia de bază. Pulurile sunt mutate cu intenţia de a scoate sau a imobiliza cât mai multe puluri adverse.
Pulurile pot staţiona doar pe căsuţe libere iar mutarea lor se face între două căsuţe învecinate, pe diagonală. Pulurile pot fi mutate doar înainte, acestea nu se pot întoarce.
Peste un pul se poate sări dacă în spatele lui, pe diagonală, este o căsuţă liberă. Dacă se sare peste un pul advers acesta este scos de pe tablă.

Când un pul ajunge pe ultima linie a adversarului acesta devine DAMĂ şi se pune deasupra un pul scos de aceaşi culoare. Dama poate să se mişte înainte şi înapoi pe diagonală dar nu poate sări peste puluri sau dame proprii.
Dama poate sări peste mai multe puluri adversare dacă acestea au căsuţe libere în spatele sau în faţa lor. Dacă dama are posibilitatea să scoată mai multe puluri deodată poate să se folosească de acest drept dar nu este obligatorie scoaterea tuturor pulurilor peste care a sărit.

Jocul se termină cănd un jucător rămâne cu un singur pul sau damă pe tablă. Câştigă jucătorul care, la sfârşitul jocului, are mai mult de un pul sau o damă.


2 Comentarii pentru Dame

  1. Dama lacomă | Jocuri din copilarie
    29 iunie 2013

    […] Dama lacomă este o variantă a jocului clasic de dame. […]

  2. Dame turceşti | Jocuri din copilarie
    15 octombrie 2013

    […] Dame turceşti este o variantă a jocului clasic de dame. […]

Lasă un comentariu