UNO

UNO este un joc de cărţi american similiar cu Macao. Spre deosebire de Macao, UNO se joacă cu un set de cărţi speciale şi de asemenea există şi câteva mici diferenţe a modului de joc (diferenţe datorate în special cărţilor de joc specifice).

UNO

Cum se joacă UNO
Pachetul de joc conţine 108 cărţi din care sunt câte 25 de pentru fiecare culoare (roşu, galben, albastru şi verde). Pentru fiecare culoare sunt câte două cărţi corespunzătoare fiecărei cifre de la 1 la 9 , o carte pentru 0 şi câte două cărţi de acţiune („Skip”, „Draw Two” şi „Reverse”). În plus mai există câte 4 cărţi de tipul „Wild” şi „Wild Draw Four”.

Modul de joc este similar celui de la Macao ţinând însă cont şi de următoarele reguli suplimentare:
– dacă un jucător pune jos cartea Skip următorul jucător stă o tură
– dacă un jucător pune jos cartea Draw Two următorul jucător trebuie să ia 2 cărţi
– dacă un pune jos cartea Reverse imediat se schimbă ordinea de joc a jucătorilor
– dacă un jucător pune jos cartea Wild acesta poate schimba culoarea de joc
– dacă un jucător pune jos cartea Wild Draw Four acesta poate schimba culoarea de joc iar următorul jucător trebuie să ia 4 cărţi. Jucătorul care trebuie să ia 4 cărţi poate prova pe cel care a pus cartea Wild Draw Four la duel. Dacă jucătorul care a pus cartea Wild Draw Four avea în mână şi o altă carte de culoarea care trebuia jucată acesat pierde duelul şi este obligat să ia el cele 4 cărţi. În caz contrar jucătorul care a lansat provocarea de duel va lua suplimentar încă 2 cărţi (pe lângă cele 4 pe care trebuia să le ia)
– înainte de a pune jos penultima carte, jucătorul trebuie să strige UNO. Dacă nu o face orice alt jucător poate striga UNO iar cel care a uitat să strige trebuie să ia 2 cărţi
– dacă un jucător nu are ce carte să joace trebuie să tragă o carte. Dacă cartea pe care a tras-o poate fi jucată acesta are dreptul (dar nu obligaţia) de a o juca

Câştigă jocul cel care reuşeşte să scape primul de toate cărţile din mână.


Nici un comentariu pentru UNO

Lasă un comentariu