Cutie televizor color Cromatic 02

Televizoarele Cromatic 02 au apărut undeva în anul 1984 şi se vindeau la un preţ de 18.000 de lei
Diagolanala televizorului Cromatic 02 era de 65 de cm.

Cutie televizor color Cromatic 02


3 Comentarii pentru Cutie televizor color Cromatic 02

 1. Ilas
  14 mai 2016

  Cromatic 02 a aparut mult, mult mai tarziu. Era facut integral in Romania si isi avea bubele lui ca orice TV facut in Romania si copiat integral dupa originalul DDR.
  In Octombrie 1986 am luat doua TV Cromatic original DDR de la Comturist, shopul de la parterul hotelului Dorobanti (actualul Howard&Jhonson).
  Aveam pe vremea aia 1300$ USA si nu se puteau folosi decat in reteaua Comturist. Se zvonea ca Ceausescu o sa ne oblige sa-i transformam in lei si m-am grabit sa iau acele doua Cromatice la pretul de 530$/ bucata (de restul cafea pentru spagute!!)
  Cu cateva saptamani in urma cautasem Telecolor la shopul de pe Lutherana si am descoperit ca se descarcau TV Cromatic de care nu auzisem !!!
  Asa ca m-am grabit intr-o duminica sa iau acele doua de la Dorobanti si pe o ploaie rece am stat sus langa ele intr-un taxi Volga papuc !
  Se luau fara nicio proba, nu cred ca era program TV la ora cumpararii sau poate nu era program color (mai tineti minte ? Pe vremea aia erau programe partial color !!)
  Le-am probat acasa la mama mea si am ales unul pe care l-am adus mai pe seara cu Dacia mea in portbagaj – cutia uriasa nu intra pe usa din spate.
  Si un amanunt picant : nu aveam voie in acel weekend sa merg cu masina mea avand numar cu sot! Dar pentru asemenea eveniment a fost prima si ultima data cand am riscat sa dau ochii cu militia.
  Ulterior dupa decesul mamei mele am adus la mine si cel de al doilea TV si au functionat IREPROSABIL pana prin 2007 cand am luat unul doar de 94cm. Si credeti-ma : IREPROSABIL o spun eu,am aceasta justa apreciere fiind inginer electronist. (nici macar nu se stingeau cu punct !)

  Defecte in timp:

  . Metalizarea care apare intre contactele selectorului de benzi datorata deselor comutari – metalizare care ducea la comutari false si aprinderi eronate de mai multe leduri deodata – se rezolva stergand cu guma zona metalizata.
  Deconectarea dupa ore in sir de functionare a sigurantei termice de protectie (o lamela elestica de otel care era in contact intim cu o rezistenta de putere)de pe stabilizator – s-a rezolvat prin refacerea lipiturii cu un fludor mai de proasta calitate care avea punct de topire superior.
  Arderea fara motiv a unei rezistente de protectie de valoare ff mica de la finalul baleiajului vertical – am inlocuit-o cu un fir extrem de subtire de manganina.
  Arderea unei diode zenner de 7,5V din etajul alimentator – s-a inlocuit cu una de alt tip.
  Uneori se intrerupea din cauza lipiturilor reci la unele terminale.
  Era suficient sa faci intuneric si ciocanind usor piesele vedeai unde apar scanteierile specifice !
  La cele romanesti foarte des se impusca bobina de FIT de la transformatorul de FIT.
  Se inlocuia cu un a facuta la Constanta dar si ele erau de calitate execrabila; Nu apucai sa iei banii, sa bei cafeluta, ca luau foc imediat !!
  IATA DE CE M-AM LASAT DE DEPANARI – de vina erau componentele autohtone !!

  Aceste defecte sa nu va inchipuiti ca au aparut toate la mine !! Sunt din observatiile mele facute si la alte televizoare Cromatic.

  O zi excelenta

 2. Ilas
  14 mai 2016

  Am uitat sa spun ca diagonala era de 67 cm

 3. admin
  15 mai 2016

  Mulțumim pentru detalii și informații. Cum acele vremuri au trecut de ceva timp sunt din ce în ce mai puțini oameni care pot împărtăși cu restul micile detalii ale acelor vremuri, astfel că asemenea povestioare devin neprețuite.

Lasă un comentariu