ȚOMAPAN

Țomapan este un joc ce se joacă în special la școală, în pauza dintre ore. Numărul minim de jucători este de 2, iar pentru a juca avem nevoie de o foaie si un pix.

tomapan

Cum se joacă ȚOMAPAN
În primul rând să lămurim de unde provine denumirea acestui joc. ȚOMAPAN reprezintă de fapt alăturarea primelor litere ale cuvintelor Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume.
Înainte de începerea jocului fiecare jucător își va trece pe foaie cele 7 cuvinte cât și o coloană suplimentară pentru „Total”. De asemenea se va stabili câte runde va avea jocul (spre exemplu 10 runde).

După ce toată lumea a termina de trasat și completat tabelul o persoană va începe să spună în gând alfabetul până când jucătorul care urmează după el va spune „stop”. Litera la care s-a oprit va fi utilizată runda aceasta. Astfel fiecare jucător trebuie să completeze în tabel căte un cuvânt (țară, oraș, munte, apă, plantă, animal, nume) care începe cu litera respectivă.
Primul care termină spune „stop” moment în care toți jucătorii se vor opri din scris.

Urmează apoi calcularea punctajului rundei unde se ține cont de:
– pentru un răspuns corect la o categorie la care nici un alt jucător nu a reușit să răspundă corect în runda aceasta se primesc 20 de puncte
– pentru un răspuns corect, diferit de al celorlalți jucători se primesc 10 puncte
– pentru un răspuns corect, identic cu al altui jucător se primesc 5 punte
– pentru nici un răspuns sau un răspuns greșit nu se primesc puncte

La finalul rundei fiecare jucător își va calcula punctajul și îl va trece în coloana „Total”. Jocul continuă cu un alt jucător ce va spune în gând alfabetul pentru a fi oprit de cineva și a afla apoi cu ce literă vor trebui să completeze din nou tabelul. În cazul în care litera la care s-a oprit a mai fost folosită deja în cadrul altei runde jucătorul va începe din nou să spună alfabetul în gând.

La finalul rundelor se va calcula punctajul total iar jucătorul care a adunat cele mai multe puncte este declarat câștigător.


5 Comentarii pentru ȚOMAPAN

 1. Miruna
  21 iulie 2013

  Ma joc de fiecare daca acestnjoc si chiar imi place, dar prietenii mei de pe starda nu au auzit niciodata despre apele: Amaradia, Blahnita si ei ma fac pe mine nebuna si TOMAPANT cu M:
  Macedonia
  Macini
  Mic
  Mures
  Maces
  Mistret
  Mariana
  Si stiti toate astea sunt cu tari , orase , munti , ape , plante , animale , nume si total.

 2. Adrianna
  13 aprilie 2014

  vreau si eu sa joc cu cnva dar nu am cu cn

 3. diva x
  10 noiembrie 2014

  si mie imi place foarte mult jocul e misto si ma joc in fiecare saptamana de vreo 6 ori

 4. patrik
  10 martie 2016

  este un joc tare si ma joc aproape in fiecare zi

 5. Cursurile trecute - Scoala Romaneasca Sfintii Brancoveni
  2 februarie 2018

  […] Ț.O.M.A.P.A.N (Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume, pentru detalii vezi aici). Acest joc poate fi continuat în casele dumneavoastră și în cadrul altor întâlniri ale […]

Lasă un comentariu