Tenis de masă (ping-pong)

Tenisul de masă, cunoscut şi sub denumirea de ping-pong, este un joc sportiv uşor şi accesibil care presupune o mare viteză de reacţie şi de execuţie, rezistenţă psihică şi o bună pregătire fizică a celor care vor să se perfecţioneze.

Tenis de masă (ping-pong)

Reguli pentru tenis de masă (ping-pong)

Masa de tenis este dreptunghiulară, cu suprafaţa de joc netedă şi perfect orizontală. Mingea este sferică, confecţionată din celuloid sau alt material plastic, de culoare albă mată, având greutatea de 2,4 -2,53 grame şi circumferinţa de 37,2-38,2 mm. Fileul are o lungime de 183 cm, partea sa superioară fiind la 15,25 cm de la suprafaţa mesei. Paleta poate avea orice formă, dimensiune sau greutate, singura cerinţă reglamentară se referă la grosimea stratului acoperit care nu poate depăşi 4 mm iar culoarea să fie închisă şi mată.

Un meci se poate disputa după sistemul 2 setuir din 3 sau 3 seturi câştigate din 5. Un set este câştigat de către un jucător care realizează primul 21 de puncte. Când ambii jucători au acumulat 20 de puncte sunt necesare pentru victorie două puncte diferenţă.
Schimbarea serviciului se efectuează după fiecare serie de 5 puncte iar atunci când ambii ajung la scorul de 20, schimburiule de servici au loc alternativ după fiecare punct.
Jucătorii schimbă terenul după fiecare set.

Serviciul este efectuat cu mingea care este aşezată pe palma deschisă a mâinii fără paletă, care trebuie să se afle deasupra nivelului mesei şi înapoia liniei de fund a acesteia. Nu este permis să i se dea efect mingii din degete. Mingea aruncată şi lovită cu paleta trebuie să atingă întâi terenul propriu de joc şi apoi pe cel al adversarului. Dacă mingea atinge fileul şi cade la adversar, serviciul se repetă (net).

O minge care loveşte una din muchiile mesei de joc este valabilă şi rămâne în joc. Orice minge care iese evident afară, dar atinge paleta adversarului, este punct pierdut de acesta.

Jocul dublu se desfăşoară între perechi iar mingea este lovită pe rând de către cei doi parteneri, nefiind admise 2 lovituri succesive de către acelaşi jucător.Serviciul se efectuează ca la jocul de simplu, perechile alternând la efectuarea sa.


Nici un comentariu pentru Tenis de masă (ping-pong)

Lasă un comentariu