Pătrăţica

Pătrăţica este un joc ce exterior ce se joacă cu mingea, în 4 jucători. Jocul este o variantă de fotbal de picior însă pe o suprafaţă mult mai mică.
Înainte de începerea jocului se va marca terenul astfel:

patratica

Un pătrat mare împărţit în mod egal în 4 pătrăţele mai mici numerotate de la 1 la 4.

Cum se joacă Pătrăţica
După ce se stabileşte locul fiecărui jucător cel care este în căsuţa cu numărul 1 va începe jocul, servind mingea.
Reguli
– mingea se serveşte întotdeauna la căsuţa de pe diagonala (1 la 3, 2 la 4 şi 3 la 1)
– dacă un jucător repinge mingea în afara căsuţelor de joc are o greşeală
– dacă în căsuţa unui jucător mingea atinge de cel puţin 2 ori pământul înainte ca acestă să o atingă, are o greşeală jucătorul are o greşeală
– când un jucător are o greşeală acesta va face schimb de căsuţe cu jucător ce se află pe căsuţa cu un număr mai mic (4 face schimb cu 3, 3 face schimb cu 2, 2 face schimb cu 1)
– jucătorul de pe căsuţa numărul 1 nu are cu cine face schimb de locuri în caz de greşeală drept pentru care greşelile sale se vor aduna. La 3 greşeli adunate va fi eliminat din joc
– când jucătorul de la căsuţa numărul 1 avansează la căsuţa numarul 2 numărul de greşeli adunate de aceasta va deveni 0
– dacă mingea cade pe una din liniile ce despart căsuţele iar căsuţa respectivă este ocupată de un jucător, lovitura este valabilă. Doar în cazul în care linia pe care a căzut mingea este comună pentru 2 jucători jocul se va opri şi va fi reluat de cel care a servit ultima dată.

Câştigă ultimul jucător care rămâne în joc.


3 Comentarii pentru Pătrăţica

 1. Şomer, muncitor, inginer, director | Jocuri din copilarie
  17 martie 2012

  […] se joacă Şomer, muncitor, inginer, director Modul de joc şi regulile sunt aceleaşi ca la Pătrăţica ţinând cont de corespondenţa pătrăţelelor: Şomer – 1 Muncitor – 2 Inginer […]

 2. prisacariu
  19 aprilie 2015

  de pe 4 se iese nu de pe 1

 3. Crestina
  11 iulie 2021

  La noi este cu totul alt cum va nu înțeleg nimic la noi ieste la 4. D ( director),la 3 .I (inginer ) , 2 .M(Muncitor), 1.G (Gunoi)
  Apoi copilul care sta în patratica (gunoi) trebuie sa servească la (inginer), inginerului poate sa dea unde vrea dacă o da afara din teren se duce la (muncitor) iar copilul pleacă de la muncitor și se duce în pătratul în care scrie inginer .
  Apoi dacă cine de exemplu: dacă copilul care sta în în pătratul gunoi servește inginerului, inginerul dacă da cu piciorul în napoi la copilul din pătratul gunoi și nu o poate lua i se pune o pâine ( dacă îți faci 3 pâini ieși afara di joc!)

Lasă un comentariu