Oina (sportul nostru naţional)

Oina este un joc sportiv, practicat între două echipe pe un teren în aer liber. Oina este denumită şi sportul nostru naţional deoarece are, pe aceste meleaguri, o vechime de cel puţin şase secole, după cum se mneţionează în cronici şi hrisoave.

Oina (sportul nostru naţional)

Cum se joacă Oina
Oina se poate practica de la vârsta de 7 ani, între două echipe alcătuite din câte 11 jucători. Jocul este condus de un arbitru principal şi de doi arbitri secundari.
Prin tragere la sorţi o echipă va începe jocul „la bătaie”, cealaltă „la prindere”. La fluierul arbitrului echipa de la bătaie începe jocul, adică un jucător serveşte mingea primului jucător aruncând-o uşor în sus iar acesta trebuie s-o lovească cu bastonul pentru a o trimite cât mai sus în terenul de joc, favorizând astfel coechipierilor răgazul să fugă prin culoarul de ducere. Cei de la prindere, dacă au prins mingea, o pasează între ei pentru a găsi momentul de a o arunca şi lovi pe unul dintre jucătorii adverşi, care urmăresc cu atenţie pasele şi se feresc, se apără cu mîinile, pentru a nu fi loviţi cu mingea.
Fiecare lovitură reuşită (de atingere a adversarului în orice loc în afară de palme) se socoteşte 2 puncte. În final echipa care întruneşte cel mai mare număr de puncte câştigă jocul.
Regulamentul jocului prevede detalii privind acordarea punctelor, ce pot şi ce nu pot face jucătorii în teren pe parcursul partidei.

O partidă se desfăşoară în dou reprize cu o pauză de 5 minute între ele. O repriză durează atât cât jucătorii echipei de „la bătaie” trec toţi la „bătaia” propriu-zisă a mingii cu bastonul.
Terenul pe care se practică oina are dimensiunile de 70 m lungime şi 32 m lăţime. Acesta este marcat cu linii albe, vizibile, care îi determină zone şi culoare, spaţiul de 3/4, careurile şi liniile de bătaie, de fund şi de aşteptare.
Mingea de oină are diametrul de 8 cm, greutatea de 180 gr şi este confecţionată din piele umplută cu păr de cal, bou sau porc. Bastonul este din lemn de esenţă tare, lung de circa 1 m, cu un diametru de 3-5-6 cm. Echipamentul jucătorilor de oină se compune din: pantofi uşori de sport, chiloţi şi maiou sau tricou de sport.


Nici un comentariu pentru Oina (sportul nostru naţional)

Lasă un comentariu