Dixit

Dixit este un joc de gândire, de imaginaţie, ce poate fi jucat în 4-6 persoane. Cutia de joc conţine o tablă de joc (pe care se ţine scorul), 84 de cărţi de joc, 36 de jetoane de vot în 6 culori diferite (numerotate de la 1 la 6) şi 6 iepuraşi coloraţi.

Dixit

Cum se joacă Dixit
La începutul jocului fiecare jucător îşi alege un iepuraş şi îl aşează pe căsuţa cu numărul 0 de pe tabla de joc. Apoi se amestecă cele 84 cărţi şi se împart câte 6 fiecărui jucător iar cărţile rămase se aşează într-un tean în mijlocul suprafeţei de joc.
Tot acum se vor împărţi şi jetoanel astfel:
– pentru jocul în 4 jucători, fiecare jucător primeşte 4 jetoane (numerotate de la 1 la 4)
– pentru jocul în 5 jucători, fiecare jucător primeşte 5 jetoane (numerotate de la 1 la 5)
– pentru jocul în 6 jucători, fiecare jucător primeşte 6 jetoane (numerotate de la 1 la 6)

După distribuirea cărţilor, jetoanelor şi a iepuraşilor vor începe rundele de joc. Pe rând, fiecare jucător, va fi povestitorul rundei. Acesta se uită la cele 6 cărţi pe care le are în mână, alege una dintre ele şi spune ceva despre aceasta fără a arăta cartea restul jucătorilor. Ceea ce spune poate avea diverse forme, de la un singur cuvânt până la o propoziţie sau chiar o mică povestioară.
În continuare restul jucătorilor vor trebuie să aleagă, din cele 6 cărţi pe care le au în mână, cartea care se potriveşte cel mai bine cu ceea ce a spus povestitorul. Apoi fiecare îi înmânează cartea povestitorului fără a o arăta celorlalţi jucători.
Povestitorul va amesteca toate cărţile primite împreună cu cartea sa şi le va aşeza apo pe masă, cu faţa în sus. Cartea din stânga va avea numărul 1, următoare numărul 2 şi tot aşa în continuare.

Mai departe urmează partea în care jucătorii trebuie să descopere cartea povestitorului din cele aşejate pe masă. Pentru aceasta fiecare jucător votează în secret cartea pe care o bănuieşte ca fiind a povestitorului (povestitorul nu votează) şi aşează în dreptul său, cu faţa în jos, jetonul de vot cu numărul corespunzător cărţii pe care doreşte să o voteze. După ce toţi jucătorii au votat se vor întoarce cu faţa în sus jetoanele de vot şi se aşează în dreptul cărţilor corespondente.
Atenţie, nu aveţi voie să votaţi propria carte.

Faza următoare este faza în care se stabileşte puntajul rundei ţinând cont de următoarele reguli
– dacă toţi jucătorii au ghicit cartea povestitorului sau dacă nici unul nu a descoperit-o atunci povestitorul nu primeşte nici un punct iar rstul jucătorilor primesc câte 2 puncte
– în celelalte cazuri povestitotul precum şi toţi ceilalşi jucători care au descoperit cartea povestitorului vor primii fiecare câte 3 puncte
– suplimentar fiecare jucător, cu excepţia povestitorului, primeşte încă 1 punct pentru fiecare vot din dreptul cărţii sale

După calcularea punctelor jucătorii îşi înaintează iepuraşii cu un număr de căsuţe egal cu numărul de puncte acumulate în runda respectivă. Apoi fiecare jucător va trage câte o carte din pachetul de joc şi povestitorul rundei care urmează va fi jucătorul care stă în stânga povestitorului din runda curentă.

Jocul se termină când a fost trasă ultima carte din pachet iar jucătorul cu cel mai mare punctaj (adică al cărui iepuraş a ajuns cel mai departe pe tabla de joc) este declarat câştigător.


Un comentariu pentru Dixit

  1. omucu
    13 octombrie 2012

    Acum 2 ani, când am văzut prima dată Dixit am zis că e un joc pentru copii cu probleme la mansardă :) Vara asta am ajuns să-l joc şi mi-a plăcut foarte mult, a prins bine de tot în grupul nostru şi e un joc excelent.

Lasă un comentariu