Cartonaşe

Cartonaşe este un joc ce se joacă afară, pe o suprafaţă netedă de asfalt (spre exemplu pe un trotuar sau în parc). La jocul de cartonaşe participă cel puţin 2 jucători.

cartonase

Cum se joacă Cartonaşe
Cartonaşele necesare jocului sunt confecţionate din cele 2 feţe ale unei cutii de chibrituri. De asemenea, tot pentru joc, fiecare jucător va trebuie să aibe câte o piatră, destul de mare si plată (lişie).

Se va trasa cercul în care se vor pune cartonaşele şi, la o distanţă de câţiva metri, linia de unde se va arunca către cartonaşe.
După ce se stabileşte miza jocului (numărul de cartonaşe pe care se joacă) fiecare jucător va pune în cerc numărul de cartonaşe corespunzător. Apoi, stând în spatele cercului, fiecare jucător, pe rând, va arunca cu piatra către linie având drept scop ca piatra să se oprească cât mai aproape de linie. Pietrele se pot lovi una de cealaltă.

După ce toţi jucători au aruncat cu piatra se va stabile care este ordinea de joc în funţie de distanţa pietrei de linie (cu cât e mai aproape cu atât mai bine). Astfel jucătorul a cărei piatră este cea mai apropiată de linie va fi primul. Nu contează de care parte a liniei se află piatra, contează doar distanţa.

Scopul jocului este de a scoate din cerc, folosind piatra aruncată, cât mai multe cartonaşe. Astfel jucătorii vor arunca pe rând, în ordinea stabilită anterior, în încercarea de a scoate cât mai multe cartonaşe din cerc. Când un jucător aruncă cu piatra toate cartonaşele pe care reuşeşte să le dea afară din cerc îi vor reveni. Cartonaşele pot fi luate atâta timp cât sunt ieşite complet din cerc( dacă ating cercul nu pot fi luate).

După ce toţi jucători au aruncat cu piatra de la linie, dacă au mai rămas cartonaşe în cerc jucători vor putea arunca din nou cu piatră, de data asta fiecare aruncând din locul unde piatra s-a oprit. Ordinea de aruncare se va stabili ţinând cont de distanţa la care se află fiecare piatră de cerc. De data asta ordinea este dată de depărtarea de cerc (cu cât e mai departe cu atât mai bine). Astfel jucătorul a cărui piatră se află cel mai departe de cerc va fi primul.

Jocul se va termina când în cerc nu mai sunt cartonaşe.


Nici un comentariu pentru Cartonaşe

Lasă un comentariu