Bălănel şi Miaunel

Prezentare personaje din desene animate româneşti: Bălănel şi Miaunel.


Bălănel şi Miaunel

În 1974, odată cu apariţia pe ecrane a filmului Baloane vrăjite, semnat de Zaharia Buzea, în desenul animat se întâmplă ceva fără precedent. Considerat natural, de la sine înţeles, conflictul dintre câine şi pisică, neîntrerupt de nici un armistiţiu, alimentat şi motivat în fel şi chip, sursă inepuizabilă de gaguri, era abandonat în acest film. Mare curaj şi mare risc dacă ne gândim că protagoniştii lui sunt tocmai un căţel şi o pisică. Dar ei, Bălănel şi Miaunel, veniseră pe lume fără să ştie că trebuie să se înfrunte cu orice preţ, prosteşte, fără motiv. Şi chiar dacă ar fi ştiut, ce le păsa ? Erau fermecători în ingenuitatea lor. Voiau ca nimeni să nu se certe cu nimeni, cel slab să nu fie nedreptăţit, cel merituos să nu fie înşelat. Se mirau ca de ceva nemaiântâlnit în faţa lăcomiei şi minciunii. Erau niște naivi, cu alte cuvinte, şi nu puţini se îndoiau că vor rezista concurenţei cu durii desenului animat, cei care striveau, turteau, dezmembrau, aplicau corecţii pugilistice după legea bunului plac.
Dar mici spectatori au decis că generozitatea lui Bălănel şi Miaunel, lirismul, cultul prieteniei trebuie să triumfe. Așa s-a ajuns ca, în nici un deceniu, până în 1982, din filmele cu Bălănel şi Miaunel să fie realizate peste 60 de titluri (aproape 10 filme de lung metraj).

Adevărate vedete, Bălănel şi Miaunel s-au strecurat şi în alte seriale, devenind căutători de comori în Răzbunarea buldogului. În zelul lor de a împăca pe toată lumea, Bălănel şi Miaunel își descoperă noi resurse, în cele din urmă dând chiar nobile pilde de curaj


Nici un comentariu pentru Bălănel şi Miaunel

Lasă un comentariu