Şotron

Şotronul este un joc clasic care poate fi practicat atât în exterior cât şi în interior, dacă dispunem de spaţiu suficient şi puţină bunăvoinţă.
Numărul minim de jucători este de doi, neavând un număr maxim. Evident, cu cât sunt mai mulţi jucatori cu atât va dura mai mult.

Pentru a juca şotron avem nevoie de o piatră cu care să aruncăm la şotron, un loc (neted si fără gropi) pe asfalt şi cretă pentru a desena spaţiu de joc. În funcţie de zonă acesta poate arăta in diverse moduri, poate fi mai lung sau mai scurt, mai complex sau mai simplu.
În toate cazurile ideea este în esenţă aceeaşi: câteva căsuţe numerotate crescător începând cu cifra 1.

sotron

Cum se joacă şotron
Căsuţele trebuiesc parcurse de la 1 la 8 iar apoi înapoi la 1. Cine reuşeşte să le parcurgă pe toate primul, câştigă. Jocul continuă însă până ce toţi jucătorii reuşesc să parcurgă şotronul.
Atunci când îţi este rândul arunci cu piatra spre căsuţa la care te afli.
Dacă piatra cade în afara sau pe linia căsuţei te duci să îţi recuperezi piatra şi cedezi locul următorului jucător.
În cazul fericit în care piatra cădea în căsuţa în care trebuia să sari într-un picior, din pătrăţel în pătrăţel fără a atinge nici o linie. Dacă atingi linia sau, şi mai rău, sari în afara sau în alt pătrăţel cedezi locul următorului jucător. De menţionat este că, unde sunt câte două pătrăţele pe acelaşi rând trebuie să sari cu câte un picor în fiecare pătrăţel.

Cu o căsuţă înainte de pătrăţelul unde este piatra te opreşti, rămâi într-un picior şi încerci să iei piatra. Dacă reuşesti te întorci la început şi arunci cu piatra către următoarea căsuţă.
După ce ai terminat de parcurs toate pătrăţele în ordine crescătoare şi trebuie să le parcurgi în ordine descrescătoare de fiecare dată când sari intr-un picior din pătrăţel în pătrăţel trebuie sa parcurgi şotronul până la capăt, sărind peste pătrăţelul în care este piatra, şi apoi sa revii pentru a ridica piatra din pătrăţelul în care se află.


11 Comentarii pentru Şotron

 1. miki vladu
  28 aprilie 2013

  misto

 2. Carmen Tanaka
  3 iulie 2013

  Eu mai știam un joc care se numea sotron patrat . Era cu noua casute si se juca cu o pietricica, sarind in fiecare casuta înainte si înapoi. Am cam uitat regulile dar tare as dori sa mi le mai amintesc si sa o învăț pe nepotica mea sa joace si patratul. Iar sotronul pe care îl jucam noi se numea ” omul” si avea numai șapte casute trei drepte doua laterale, erau bratele, una pătrata era gitul iar ultima numărul șapte era rotundă si reprezenta capul. Mai știe cineva acest joc?

 3. ioana
  18 februarie 2014

  jocurile asta imi amintesc copilaria mea implace saitul asta :)

 4. Francisca
  29 aprilie 2014

  Nu am gasit FRUNZA. Jucam FRUNZA in curtea scolii pe echipe. :)
  Si nici Castelul cu cele 9 pietre. Tot pe echipe….

 5. Alina
  25 septembrie 2015

  ce nu s-a mentionat e ca nu trebuia sa sari in partatul in care este piatra. In plus, nu te opresti, ci parcurgi de fiecare data toate patratele. de exemplu, daca trebuie sa arunci in patratul cu nr 3, sari 1,2, iei piatra, sari peste 3, direct 4 si 5, apoi 6, 7 si 8 si inapoi. sau cel putin asa jucam noi

 6. Copilăria – Madalin's blog
  12 aprilie 2016

  […] născut) si satul vecin Seghiște(unde aveam bunicii).Copilăria mea a fost marcată de:leapșa,șotron,rațele și vânătorii,țomapan,fazan,coarda,telefonul făra fir si multe […]

 7. Sotronul – Paul Atreides
  25 august 2016

  […] astazi un sotron, in minte si in suflet, si bucura-te de pasii mici pe care ii faci, bucura-te cand arunci piatra in […]

 8. Sotronul din inima ta
  28 iunie 2017

  […] astazi un sotron, in minte si in suflet, si bucura-te de pasii mici pe care ii faci, bucura-te cand arunci piatra in […]

 9. cubin Isabela
  18 noiembrie 2020

  Informațiile acumulate de aici ne sunt foarte necesare pentru a ne reaminti de dulcea copilărie… dacă nu vă supărați aș avea nevoie și de câteva informații despre LAPTE GROS… Am de făcut un proiect legat de jocuri din copilărie, iar pe Wikipedia, nu găsesc informațiile necesare. Mulțumesc, să aveți o zi frumoasă! :)

 10. admin
  27 noiembrie 2020

  Puteți citi aici: http://jocuridincopilarie.ro/lapte-gros/ mai multe informații despre jocul Lapte Gros

 11. Timeea
  14 martie 2023

  Păi… Mie îmi place acest joc mult mai ales când ești afără cu prietenii,te poți juca cu ei acest joc daca ești plictisit/ă!! /)_/)
  ( •_•)
  /)>👍🏻

Lasă un comentariu