De ce nu mai vezi copiii la joacă, pe afară ?

Una din temele de discuții pentru cei ajunși la 30-40 de ani este De ce nu mai vezi copiii la joacă, pe afară ?
Pentru că ăsta e adevărul, față de acum 20 de ani, când ieși din bloc rar mai vezi copii jucându se prin fața blocului. Mulți dau vina pe tehnologie (în special pe internet), că de aia stau copii în casă și nu mai ies la joacă pe afară. Dar oare chiar chiar așa stau lucrurile ?

Pentru comparație, ne vom uita puțin în trecut, undeva între anii 1990-2000, perioada în care am copilărit și eu.
În blocul nostru eram cam 2- 3 copii la fiecare etaj, așa că atunci când ne strângeam afară puteam să jucăm lejer Ţară, ţară, vrem ostaş !, Pititea sau Leapșa. Acum numărul copiilor a scăzut dramatic, dacă găsesți un copil la 2-3 etaje așa că jocurile la care este necesar să participe mulți copii nu prea mai pot fi jucate.
Pititea
Un alt factor care s-a modificat este numărul mașinilor din ziua de azi, pe șoșele circulând cu mult mai multe mașini decât în primi ani după revoluție. Astfel, la mine la bloc, era o parcare unde în general erau puține masini și puteam să jucăm relaxat Pătrățica sau Raţele şi vânătorii. Acum, când mă uit pe geam, parcarea e arhiplină și nu prea se mai poate juca nimic acolo. Nici în capătul blocului unde jucam Tigăitea nu mai este nici un pci de loc, mașinile fiind înghesuite pe trotuar.
Spațiile verzi din jurul blocului unde jucam cu orele Capra sau Lapte gros acum sunt închise, amenajate și îngrijite fie de locuitorii din bloc (în general cei de la parter) fie de primărie.
Când ne-am făcut mai mari și preferam fotbalul sau baschetul, ne adunam tot cartierul fie în curtea școlii fie la liceu și jucam nestingheriți. Acum toate unitățile de învățământ sunt închise și păzite și doar la câteva se permite accesul în curțile amenajate însă numai după terminarea orelor și contra cost.
Valul de euforie și setea de democrație au făcut ca primii ani de după 1989 copiii erau lăsați să facă ce vor. Vroiau să joace în scara blocului La perete, cu moneda, nici o problemă. E democrație ! Vroiau să țipe pe holuri de dimineața până seara? Nici o problemă, e democrație ! Acum totuși lumea a realizat că dacă e democrație nu poți face tot ce vrei, trebuie să ai în vedere că trăiești într-o comunitate și trebuie să respecți regulile comunității. Iar cine nu vrea să respecte descoperă că poliția aplicaă amenzi usturătoare.
E drept și tehnologia a avut o influență asupra copiilor și modului în care aceștia își petrec timpul pe afară. Eu îmi aduc aminte că în vacanța de vară de multe ori mâncam dimineața, ieșeam afară și mă mai întorceam acasă seara. Pe und nu hoinăream și nimeni nu avea cum să mă bage în casă. În ziua de azi, cum toți copiii au telefon mobil, la ora stabilită sunt chemați de urgență acasă. Iar părinții mai care duc puțin lucrurile la extrem pot vedea chiar și pe GPS pe unde este copilul. Pentru socializare copiii de azi au Facebook, WhatsApp și diverse alte plaforme de socializare. Noi aveam Flori, fete sau băieți.
Și probabil că ieșeam afară și datorită faptului că nu prea aveam multe de făcut în casă. Mai citeam o carte, mai ne chinuiam să facem aeromodelim, mai aranjam timbrele.
Diafilme
Acum există tv, console de jocuri și mai ales computere. Prin intermediul internetului ai acces la numeroase metode de distracție: filmulețe amunzate, jocuri online, chat, poze, tot ce îți trece prin cap.

Deci probabil că da, copiii din ziua de azi preferă să fie online(pe tabletă, calculator sau telefon) decât să se joace pe afară însă pentru acest lucru și noi suntem de vină căci majoritatea locurilor în care acum ceva ani copiii se jucau în voie au fost transformate sau închise. Și să nu uităm și de faptul că părinții din ziua de azi sunt puțin mai stresați (justificat sau nu) în a-și lăsa copiii singuri, la joacă în fața blocului.
Iar pe de altă parte probabil că este o evoluție naturală. Cum copiii noștri nu apreciază jocurile și jucăriile noastre nici noi nu prea apreciam jocurile și jucăriile părinților și bunicilor noștri.


Nici un comentariu pentru De ce nu mai vezi copiii la joacă, pe afară ?

Lasă un comentariu